De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
Festival Retour

Workshops

Tijdens de inspiratiedag kon je deelnemen aan verschillende workshops. Van interessante sprekers tot je eigen natuurlijke verzorgingsproducten maken. We zetten ze nog eens op een rijtje.

Workshops

Binnenkant van een gsm

Urban mining: verken het binnenste van je telefoon

Urban Mining leert ons hoe we grondstoffen kunnen winnen uit (elektro)afval. We maken oude mobiele telefoons open en ontdekken hoe de binnenkant eruitziet. Aan de hand van de onderdelen vertellen we het verhaal van de grondstoffen, waar die vandaan komen en waarom dat belangrijk is.

 • Begeleid door: Michiel Bijlemans (Vormingplus Limburg)

Naar top

Mensen rond een auto

Ontdek de mogelijkheden van autodelen

Bij autodelen maken meerdere personen om beurt gebruik van één (of meer) wagen(s). Autodelen gaat uit van een eenvoudig principe: de auto wordt enkel gebruikt wanneer hij nodig is. Wanneer je hem niet nodig hebt, kan hij door een andere persoon gebruikt worden. Autodelen.net zet alle mogelijke vormen van autodelen op een rijtje en legt uit hoe elk systeem werkt.

 • Begeleid door: Autodelen.net

Naar top

iemand houdt een volle bokaal met kleine onderdelen vast

Van afvalbesparing tot zero waste

Green Evelien produceert samen met haar gezin slechts één bokaal afval per jaar. Ze deelt graag haar ervaringen rond afvalvrij leven. Ze geeft inzicht in afval dilemma’s en stuurt ons naar huis met tips rond afvalscheiding en zero waste.

 • Begeleid door: Green Evelien

Naar top

Rekken in een kringwinkel

De kringwinkel vandaag en morgen

Neem een kijkje achter de schermen vande kringwinkel. Wist je dat er maandelijks ongeveer 100 ton goederen binnen komt? Erwin vertelt hoe al die spullen verwerkt worden en een nieuw leven krijgen, maar ook voor welke uitdagingen de kringwinkel van de toekomst staat.

 • Begeleid door: Erwin Hermans, afgevaardigd bestuurder van Okazi

Naar top

Blikken en dozen doen dienst als drum

Ecopercussie

Het is verbazend welke muzikale mogelijkheden wegwerpvoorwerpen en afval bieden. We gaan letterlijk aan de slag met zelfgemaakte instrumenten. Met buizen, potten, pannen, emmers en blikken maken we een bont klanktapijt van opwindende ritmes. Percussie-ervaring is een plus, maar niet noodzakelijk. Enig gevoel voor ritme is mooi meegenomen.

 • Begeleid door: Luc Tureluren, MondoDjembe

Naar top

Jeans werd tas

Upcycling: van jeans tot ...

Geef je oude jeans een tweede leven. Wil je een hippe tas of een handige pennenzak leren naaien met naald en draad? Met de hulp van de handige naaisters van Assepoes ga je aan de slag. Na een korte inleiding over upcycling is het aan jou. Je wandelt naar buiten met je eigen unieke creatie.

 • Begeleid door: Assepoes

Naar top

Mensen aan het werk tijdens een workshop

Maak zelf je natuurlijke schoonmaakproducten 

Voor elk soort vuil bestaat er wel een apart product. Dit is vaak duur en zit vol synthetische ingrediënten. Maar ook azijn is een prima middel tegen kalkaanslag en met kruiden laat je je toilet lekker ruiken. In deze workshop maak je schoonmaakproducten op basis van natuurlijke ingrediënten zoals zout, azijn en rozemarijn. Je gaat naar huis met zelfgemaakte allesreiniger, toiletreiniger en waspoeder.

 • Begeleid door: Sarah Van Laere, MaNatuurlijk

Naar top

Manatuurlijk

Maak zelf je natuurlijke verzorgingsproducten

Ook jouw huid verdient de beste verzorging, het liefst met natuurlijke ingrediënten. Bovendien hoef je helemaal geen dure producten te kopen, maar kun je ze makkelijk zelf maken. In deze workshop gaan we samen aan de slag met onder meer rietsuiker, olijfolie en baksoda. Je gaat naar huis met zelfgemaakte tandpasta, deodorant en lichaamsscrub.

 • Begeleid door: Sarah Van Laere, MaNatuurlijk

Naar top

geld

Speel het geldspel

Ben jij een gulle gever? Of krijg je liever? En maakt het uit van wie het geld komt?
We spelen samen het Geldspel, afkomstig uit ecodorp Findhorn, en gaan in gesprek over geven, vragen en nemen. We spelen met ons eigen geld en gaan misschien wel rijk, of net heel arm, terug naar huis. Maar het belangrijkste is: hoe en wat heb je ervaren?

 • Begeleid door: Sofie Baeke, Dromena.org

Naar top

Gewassen in het veld

Investeren in landbouwgrond voor bioboeren

Startende landbouwers krijgen vaak geen toegang tot grond,want die is duur en schaars. Coöperatie De Landgenoten brengt - via aandelen, schenkingen en legaten - middelen samen en koopt daarmee grond aan. Die grond stelt ze ter beschikking als landbouwgrond voor bioboeren. Kom luisteren en ontdek het coöperatief model van De Landgenoten.

 • Begeleid door: Adje Van Oekelen, De Landgenoten

Naar top

Naar beneden dwarrelend pakjes geld

Wat doet de bank met ons geld?

Ons geld slaapt niet. De banken investeren het in allerlei zaken. Maar beleggen ze het ook in wapens, in vuile handel en in bedrijven of landen die de mensenrechten schenden? Of investeren ze het vooral in milieu, mensenrechten, onderwijs en eerlijke handel? Marjon Meijer van FairFin geeft uitleg over hoe banken omgaan met onze spaarcenten en hoe het anders kan.

 • Begeleid door: Marjon Meijer, FairFin

Naar top

Laptop, tabled en smartphone

Digital detox

Overal flikkerende schermen, nog snel even Facebook checken, opveren bij elke "blieb" op je smartphone, ... Digitale middelen geven ons onbeperkte toegang tot informatie. Tegelijkertijd voelen we onrust en zelfs stress. Moeten we al die digitale middelen dan maar radicaal verbannen? Of bestaat er ook een balans tussen online en offline leven?

Christine Wittoeck leert ons de "digital detox", een methode om jouw digitale balans te vinden.

 • Begeleid door: Christine Wittoeck, Digital Detox Academy

Naar top

Huis met opschrift workship

Gluren bij de buren

Stefaan fietste door Nederland en ging kijken hoe burgers daar de handen uit de mouwen steken. Een eigen windmolen bouwen, een ruilwinkel oprichten, compost maken van organisch afval van de wijk, ... talrijke voorbeelden komen aan bod. Tussen de verhalen door speelt en zingt Ward passende kleinkunstnummers. Geniet en laat je inspireren!

 • Begeleid door: Stefaan Segaert, Vormingplus Waas-en-Dender en Ward Vandelanotte, muzikant

Naar top

Netwerk bewust verbruiken

Simplify life: hoe begin je eraan?

Tijdens deze workshop kom je meer te weten over manieren om je leven te vereenvoudigen. Over leven met minder eigen spullen maar minstens evenveel comfort én extra sociaal contact. Wil je graag weten wat autodeelgroepen, voedselteams, samentuinen, geef- of boekenruilkasten, LETS-groepen, Repair Cafés en fietskeukens zijn? Wil je graag ontdekken welke initiatieven er bestaan in jouw buurt en er aan deelnemen? Of hoe je ze zelf opstart? Je komt het allemaal te weten.

 • Begeleid door: Hanne De Valck, Netwerk Bewust Verbruiken

Naar top

Klok met trefwoorden als busy, delay, stress, schedule, ...

Slow living

Deze sessie gaat over rustiger en bewuster leven en hoe dat te bereiken. We hebben het over consuminderen en minimaliseren: niet meer hebben, maar meer zijn! En dat je met low-tech toch high-quality kunt leven. Door meer offline te zijn, ervaar je meer rust. En hoe je dat praktisch realiseert. Leef meer zelf in plaats van geleefd te worden.

 • Begeleid door: Green Evelien

Naar top

LimbU, de Limburgse munt met de grote U

Een nieuwe munt voor Limburg

Limburg krijgt binnenkort een eigen gemeenschapsmunt. LimbU's verdienen kan met positieve acties voor de gemeenschap, zoals deelnemem aan een EHBO-cursus of meewerken met een zwerfvuilactie. Gemeentes en intercommunales zullen de nieuwe munt verdelen.
Betalen met de LimbU-kaart kan voor streekproducten, in musea, zwembaden, culturele centra en de lokale kleinhandel.

Uitmuntend Limburg geeft ons een stand van zaken en hoort graag jouw eerste reactie.

 • Begeleid door: Wim Van De Putte (Uitmuntend Limburg) en Igor Byttebier (Time2Care)

Naar top

Allerlei gereedschap

Te rap kapot

Je printer begeeft het na 17.000 prints en om je haardroger te herstellen, moet het hele omhulsel eraan geloven. Terwijl technologie almaar verfijnder wordt, lijken onze producten net minder lang mee te gaan. Via het meldpunt "Te rap kapot" gaat Testaankoop na welke toestellen sneller dan verwacht stuk gaan en welke defecten zich meestal voordoen.

Op basis van de info uit deze onderzoeken, geeft Simon November je tijdens de workshop een pak informatie zodat je goed voorbereid bent bij een volgend aankoop.

 • Begeleid door: Simon November (Testaankoop)

Naar top

Handtas

Upcycling intro

Afval is voor de mannen van Bodegaz geen probleem, wel een uitdaging. Ze gaan aan de slag met oude spullen en maken nieuwe dingen die mooi, bruikbaar en kwaliteitsvol zijn. In deze sessie legt Jeroen uit hoe hij te werk gaat en duiken we in de materialenbank van Creazi. We lenen zijn gereedschap en proberen zelf ook iets uit.

 • Begeleid door: Jeroen Boogaerts (Bodegaz)

Naar top

 

Tips