De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
Festival Retour
Hangende handtassen

Herwaardeer

Ben je op zoek naar een nieuwe kast? Of naar nieuwe kleren om in je oude kast te stoppen? Kijk eerst eens naar wat je nog in huis hebt. Met een likje verf kun je je oude meubels omtoveren tot een uniek én goedkoop stuk. Van de oude jas van oma kun je misschien wel een hippe rok maken.

Laat je inspireren door onderstaande voorbeelden.

Søndag

Ali en Hanna uit Hasselt duiken iedere zondag in hun atelier en geven duurzame tweedehandsspullen een frisse look. Ze verkopen de spullen op hun webshop, maar je kunt er ook zelf terecht met meubels die een make-over kunnen gebruiken.

Meer info: www.sondag-label.be

De Herbestemmers

Tanja en Frits hun filosofie is creatief omspringen met dat wat voorhanden is. Deze levensvisie heeft geleid tot Herbestemmers (voormalig bekend als Jonque58), waarin ze zo lokaal mogelijk op zoek gaan naar materialen die ze herbestemmen tot unieke stukken.

Ze willen mensen inspireren, om zo zelf creatief na te denken over hun manier van leven!

Sinds 2015 hebben ze ook een rubriek in het TV-programma "Baksteen in de maag" op VIER.

Maak kennis met hun projecten via www.herbestemmers.be.

FabLab Genk

Een FabLab (Fabrication Laboratory) is een creatieve werkplaats waar je gebruik kunt maken van de aanwezige computergestuurde gereedschappen (3D-printer, lasercutter, freesmachine, …) om te maken wat je nodig hebt.

Kijk op www.c-mine.be/Contact_Info/Bedrijven_partners/FabLab voor de contactgegevens.

Kinderkleren maken uit je eigen garderobe

Heb jij ook een kleerkast vol spullen die je niet meer draagt? Het boek "Minimi - Naai hippe kinderkledij uit je eigen garderobe" toont hoe je bestaande kledij met schaar en draad kunt omtoveren tot een nieuwe outfit voor je kind.

Flagbag

Flagbag maakt tassen van vlaggen. Stuk voor stuk unieke gadgets, omdat de basisgrondstof telkens een unieke, hergebruikte vlag is. Bovendien worden alle items lokaal gemaakt, door mensen die moeilijk een job vinden op de reguliere arbeidsmarkt. Dat zijn dus drie duurzame vliegen in één klap!

Meer info: www.flagbag.be

Assepoes

Al 30 jaar geeft Assepoes in Hasselt kleding een nieuw leven. In een groot oud herenhuis aan de Bampslaan vind je een uitgebreid aanbod aan tweedehandskleding. Dames-, heren- en kinderkleding, jassen en hoeden, jeans, retro, jurken en kostuums ... voor weinig geld steek je jezelf en jouw hele gezin in het (zo goed als) nieuw.

Maar Assepoes gaat ook met haar tijd mee: handmade en upcycling zijn modewoorden die zij met plezier en met kennis van zaken toepast. Dat betekent dat je bij Assepoes kleding en accessoires vindt die met de hand gemaakt zijn uit gerecycleerde materialen.

Assepoes heeft ook een sociaal doel: zij werkt met vrijwilligers die onbetaald hun best doen om elke dag die mooie ideeën in de praktijk om te zetten. En er is nog meer: alle opbrengst van Assepoes gaat rechtstreeks naar haar doelstellingen: alternatieve tewerkstelling en ontwikkelingssamenwerking.

Meer info: www.facebook.com/assepoeshasselt

Een klas vol kringwinkelschatten

Wil jij je klaslokaal duurzaam en origineel inrichten? Met tweedehandsspullen en wat creativiteit kom je best ver. Leraar Beth struint rommelmarkten af op zoek naar spelletjes en boeken. Studente Laura tovert afval om in speelgoed. Laat je inspireren door hun topitems.

Zin om op jacht te gaan? Met je Lerarenkaart krijg je tot eind september korting in meer dan 60 kringwinkels. Check hier voor de koopjes in jouw buurt.