De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
Festival Retour
Mensen in, boven en rond een auto

Deel

Minder geld uitgeven, meer plaats in huis hebben en ondertussen je sociale leven een boost geven: dat zijn enkele voordelen van spullen delen. Wat kun je allemaal delen en hoe? 

Geefkast

Een geefkast is een kast waarin je spullen met elkaar kunt delen. Zet een kast in jouw bedrijf, organisatie, school of buurt waarin iedereen vrij spullen kan plaatsen en meenemen.

Het is een eenvoudige en toegankelijke manier om ongebruikte spullen weg te geven aan anderen.

Maar wat geef je dan weg? Dan kan van alles zijn: een boek, dvd, kledij, kaarsen, lamp, ... Kortom: alle spullen die je zelf niet meer nodig hebt, maar die iemand anders wel kan gebruiken.

Wil je zelf een geefkast installeren, maar weet je niet hoe? Vind alle informatie via www.bewustverbruiken.be.

Vervoer

Je kunt in jouw buurt een autodeelsysteem opzetten of samen met je buren gebruik maken van een commerciële deelwagen.

Dankzij verschillende carpoolinitiatieven kun je tegenwoordig vaak zonder eigen wagen op je bestemming geraken.

Een fietsdeelsysteem bestaat uit publiek beschikbare fietsen die via een netwerk van onbemande hubs worden aangeboden aan abonnees. Zo zijn er in 44 NMBS-stations blue-bikes ter beschikking en ook in enkele steden is er een fietsdeelsysteem.

Geen fietsdeelsysteem in je buurt? Zet samen met je buren een eigen systeem op poten! De fiets waar jouw kind is uitgegroeid is vast perfect voor de buurjongen. Of huur een fiets via een lokaal fietspunt!

Tweedehands kopen en verkopen

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om gebruikte spullen te kopen of verkopen. Ga eens langs bij je lokale kringwinkel of ga naar een lokale rommelmarkt, tweedehandsbeurs of verkoop je spullen online.

Pop-up Fietssalon in Peer

Stad Peer heeft in samenwerking met het sociale tewerkstellingscentrum De Biehal een pop up voor fietsrecyclage met koffiebar geopend in het centrum van Peer. Het Fietssalon knapt oude fietsen op en verkoopt ze daarna voor het goede doel.

Iedereen kan er zijn oude fiets binnenbrengen. De fietsspecialisten gebruiken de onderdelen als recyclagemateriaal of ze herstellen de oude fiets om er iemand anders blij mee te maken.

Naast gerecycleerde fietsen worden er ook allerlei fietsaccessoires te koop aangeboden aan zeer gunstige prijzen. De opbrengst gaat integraal naar het goede doel.

Meer informatie: www.peer.be/pop-up-fietssalon-geopend